Welke beren kom jij tegen?
In de vorige blog vertelde ik jullie hoe je kunt beginnen met het aanleren van nieuwe gewoontes. Even om op te frissen, de kern van het verhaal was:
– Bedenk wat je doel is en waarom je dit wilt behalen.
– Deel het op in stapjes.
– Begin!
(Heb je hem gemist? Lees hem hier: Deel 1 Een pad ontstaat door te gaan lopen)
Ik vergeleek het aanleren van nieuwe gewoontes, met het aanleggen van een nieuwe weg. Deze blog gaat over de beren, die jij op je weg kunt tegen komen. Want het is een illusie om te denken, dat je er alleen komt met goed nadenken over je doel. Het behalen van je doel zal waarschijnlijk niet gaan, zonder obstakels te overwinnen. Welke obstakels je tegen komt, kun je soms vooraf inschatten en soms ook niet. In ieder geval kun je de weg makkelijker maken door de volgende dingen;
Zoek supporters
Niets is zo fijn, als af en toe een steuntje in de rug. Een schouderklopje, een troostend woord of een knuffel; soms heb je wat aanmoediging nodig. Iemand die weet waar je naar toe wilt en achter je staat.
Ook helpt het betrekken van mensen bij het daadwerkelijk realiseren van je doel. Misschien kun je zelfs iemand vinden die met je mee wilt doen; gedeelde smart is halve smart!
Vraag om hulp
Het is niet nodig om het wiel opnieuw uit te vinden. Maak gebruik van kennis die al voorhanden is. Als je er niet uitkomt, is er altijd wel iemand die je weer op weg kan helpen met tips of ervaringsverhalen. Zoek naar iemand die (ervaring)deskundige is op jouw (sub)doel en stel vragen als:
– Hoe heb jij je doel bereikt?
– Wat kwam jij voor hobbels tegen onderweg? Hoe ben je daar mee omgegaan?
-Wat voor advies heb je voor mij ?
Probeer te achterhalen wat heeft gewerkt voor deze persoon en kopieer datgene wat voor jou van toepassing is. (In NLP noemen ze dit modelleren. Zoals ik eerder heb beloofd, komt hier ook nog een keer een blog over)
Rust uit en beloon jezelf
Als je dan bezig bent; Vergeet niet onderweg af en toe even ‘bij te tanken’. Zonder benzine kom je nergens. Daarmee bedoel ik; veranderingen vragen vaak extra energie. Als je zorgt dat je uitgerust bent, door nachtrust en ontspanning, hou je het langer vol.
Heb je een subdoel behaald? Beloon jezelf met een cadeautje, geef jezelf een compliment of vraag om een complimentje aan een van je supporters (zie One compliment a day, keeps the doctor away).
Wees flexibel
Soms kan er opeens iets onverwacht gebeuren, een uitdaging of een tegenslag. Of een beer op de weg, net hoe je het wilt noemen. Bijvoorbeeld: ben je net lekker begonnen met sporten, komt Corona om de hoek en sluit de sportschool! Het kan zo zijn, dat je onderweg je aanpak moet bijstellen. Soms zelfs je doel of het moment waar op je dat doel gaat halen.
Natuurlijk kun je het op zo’n moment makkelijk opgeven. Afhankelijk van hoe groot de beer is, is dat meer of minder verleidelijk. Neem op zo’n moment de tijd om een nieuw plan te maken. Denk na over wat nu de beste route is en die kan best anders zijn, dan je vooraf had bedacht.
Gaat het mis?
Op het moment dat je per ongeluk wel weer een keer op de snelweg van je vorige gedrag terecht komt; wees niet te streng voor jezelf! Het is niet hopeloos verloren, als je terugvalt. Rijd even een klein stukje mee op de snelweg, dan rem je daarna af. Je kunt echt weer een afslag pakken en aan de gang gaan met je nieuwe gedrag. Gebruik eventueel je hulpbronnen of supporters om terug op het pad te komen.
Hoe het nu met mijn weg staat?
Ik ben onderweg! Ik heb een stapjesplan gemaakt. Ik begin met kleine dingen. Één keer in de week op de loopband en dan langzaam opbouwen, bijvoorbeeld. Natuurlijk weet ik dat het beter zou zijn voor het opbouwen van een conditie om drie keer in de week te lopen. Alleen al bij het denken daaraan, verlies ik mijn moed. Zo geen zin in. Tennissen vind ik wel leuk, dus ik heb me weer opgegeven voor les. En ik heb supporters, die zelfs met mee meedoen. Als het nu niet goed komt.. Het eerste deel van de nieuwe weg is aangelegd! 😉