Blog 3: ‘Ik kan het niet’ vs. ‘Ik kan het NOG niet’

Misschien kun je het wel leren?

TIP 1 🙂

Een van de dingen die mij het meest is bijgebleven van de NLP-opleiding die ik heb gevolgd, is de kracht van taal. De woorden die ik zeg of denk, hebben een enorme invloed op mijn zelfbeeld en op hoe ik me voel. En ook in mijn werk als trainer en coach heb ik vaak gezien, dat gedachten beïnvloeden een van de grootste katalysators is, voor het verkrijgen van ander of nieuw gedrag.

Nu heb ik ook vaak gemerkt, dat van ‘Ik kan het niet’ naar ‘Ik kan het wel’ een enorme stap is. Bedenk je maar eens; je bent net voor het eerst gaan tennissen/bloggen/schaken/… en die eerste keer verliep niet fantastisch. Je sloeg mis, kwam totaal vast te zitten of stond na een halve minuut al schaakmat. Dan is ‘Ik kan het niet’ best een gedachte die in je op kan komen. 

En is het best ook best onlogisch om daar het tegenovergestelde ‘Ik kan het wel’ van te gaan maken; je hebt immers nog niet de ervaring dat je het wel kan! (Heel fijn als jou dat wel lukt natuurlijk, in dat geval heb je de onderstaande tip niet nodig 😉 )

Echter, als je ‘Ik kan het niet’ blijft zeggen tegen jezelf, dan is dat ook niet de ideale mindset om hetgeen dat je graag wilt leren wél onder de knie te krijgen. 

Het woordje ‘NOG’ is magisch in dat geval. Dit kun je in bijna iedere zin wel toevoegen en het geeft veel ruimte in je hoofd. Let maar op:

‘Ik kan het niet’ wordt ‘Ik kan het nog niet’ 

Dat klinkt toch heel anders? En vervolgens kun je daar weer heel makkelijk achter aan denken ‘..en ik kan het misschien wel leren!’. Zo zet je het niet vast in je hoofd en geef je jezelf de kans om te groeien.

Dit kan je natuurlijk ook zeggen tegen je kind! Gooit hij net per ongeluk zijn blokken om? Lukt het niet met leren op school? En zegt je kind dat hij het niet kan? ‘Je kan het misschien nóg niet, maar ik denk echt dat je het kunt leren!’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *