Blog 5: NLP – Wat een naam!

Neuro linguistisch programmeren

Snap jij waar dat voor staat? Wat een naam zeg! Onhandig gekozen als je het mij vraagt. Het bekt niet lekker, het is niet makkelijk te onthouden en het is niet direct duidelijk wat het inhoudt. ‘Neuro linguistisch’ klinkt klinisch als je het mij vraagt en ‘programmeren’ doet mij denken aan een computer. Klinisch en computer zijn niet de eerste twee begrippen waaraan ik denk als het gaat om zelf-ontwikkeling.

Omdat ik veel vragen krijg over wat NLP dan is, schrijf ik deze blog. NLP staat dus voor Neuro Linguistisch Programmeren. Als ik dat kort en bondig wil uitleggen, zeg ik dat: NLP er van uitgaat dat je via de taal/woorden die je geeft aan je ervaringen, je invloed kunt uitoefenen op je geest.

Taal/woorden           -> Linguistisch

Invloed uitoefenen  -> Programmeren

Geest                       -> Neuro

Nu is dit een hele beknopte samenvatting. NLP omvat veel meer. NLP gaat over hoe je waarneemt en wat je daardoor ervaart. Het gaat over modelleren; het analyseren, begrijpen en leren van anderen. NLP gaat ook over communicatie, die zich erop richt effectiever te worden. NLP gaat uit van succes. Kijken waar je goed in bent en wat er al ís.

Ik had flink wat vooroordelen over NLP, voordat ik er een opleiding in had gevolgd. Mijn idee was dat het met name werd gebruikt onder autoverkopers, die mensen een auto aan probeerden te smeren (sorry daarvoor mannen én vrouwen in de autobranche ;). Ik had het idee dat NLP veel ging over trucjes. 

En daar ben ik niet de enige in.. Één van de onderdelen gaat over de patronen van onze ogen. Daar zei iemand ooit tegen mij over: ‘O. Dus jij kan mensen nu lezen, jij weet nu wat ik denk?’ Dat is dus gelukkig niet zo, want dat lijkt me heel vermoeiend! 😉

Wat ik wel heb geleerd, is dat NLP dus heel veel omvat. Waaronder hele praktische, makkelijk toepasbare tips (*zie bijvoorbeeld mijn blog over het woordje ‘nog’, link hieronder). En ik hou van praktisch en makkelijk toepasbaar!  

Nadeel is dat die tips kunnen voelen als trucjes, als je niet de juiste intenties hebt. Maar wat is dan de ‘juiste intentie’? Het verschil zit hem in: Wil je beïnvloeden of wil je manipuleren? Op het moment dat je wilt beïnvloeden, in de richting van een win-win-situatie, die goed is voor jou en de ander, dan kan dat volgens mij nooit verkeerd zijn. Zoals ze tijdens de opleiding zeiden: ‘NLP heeft geen hart, het hart zit in jou. NLP is een middel/techniek.’

Ik ben van plan veel van deze tips met jullie te delen. Makkelijke dingen, die je kunnen helpen in het dagelijkse leven. Als je ze inzet vanuit je hart en met een positieve intentie, weet ik zeker dat je dit enorm veel oplevert. Dat doet het mij in ieder geval zeker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *